top of page

Acro

Wedstrijdgroep logo.gif
Hoofdtrainer acro:

Mathilde Van der Veken

Acrogym of acrobatische gymnastiek is een combintaie van kracht, evenwicht en lenigheid in een choreografisch geheel. De gymnasten brengen in duo of trio een oefening van 2min30sec met hun balansdelen (vb. piramides), tempodelen (vb. salto's), tumblingelementen en choreografie. Binnen onze groep wordt er hard gewerkt aan spanning, spierkracht en lenigheid, maar ook inzet en groepssfeer zijn niet te vergeten.

 

Onze acrogym bestaat uit gymnasten die deelnemen aan wedstrijden op Recrea-, I-, C- & B-niveau (5 à 7 uur training per week) of worden hierop voorbereid (3 uur training per week). Het is een beperkte groep, waarbij de leden worden geselecteerd uit de recreatieve groepen van onze eigen turnclub.

 

De selectie neemt plaats rond eind april - begin mei. De lesgevers acrogym nemen dan een kijkje in de recreatieve groepen en selecteren de leden die voldoende vormspanning, kracht en lenigheid beheersen. Hierna volgt een proefperiode waarna een definitieve beslissing genomen zal worden

Bent u ook benieuwd naar ons lesgeversteam? Neem dan zeker een kijkje naar onze lesgeverspagina en maak kennis met de lesgever(s) & helper(s) van u kind. 

Acrobatische gymnastiek ook wel acro genoemd is een combinatie van turnen, dans en acrobatiek. Bij acro spelen lenigheid, kracht, balans, techniek een belangrijke rol. Acro is een echte teamsport waarbij een goede samenwerking met partners essentieel is. Samen in een team van twee of drie personen wordt gewerkt naar het gooien van salto’s en het uitvoeren van balansoefeningen met hoeksteunen, handstanden, etc… Daarnaast wordt er gewerkt aan individuele oefeningen zoals handstanden, flikken, etc… Al deze elementen worden gecombineerd in een oefeningen die dan weer verbonden wordt door dans.

Binnen onze turnkring zijn de leden opgesplitst in drie groepen: de voorbereidende acro, de recreatieve acro en de competitie acro. De jongste en nieuwe leden stappen veelal in bij onze voorbereidende acro waar gefocust wordt op basisoefeningen, kracht, spanning, durf… De leden in de voorbereidende groep nemen nog niet deel aan wedstrijden en krijgen nog geen partners toegewezen. Deze groep traint één keer per week. Daarnaast wordt er verwacht dat zij nog deelnemen aan de recreatieve turnles ingedeeld volgens leeftijd. Afhankelijk van hoe snel nieuwe turnelementen opgepikt worden, zal het lid overgaan naar de recrea groep. De leden in deze groep krijgen al wel een partner toegewezen, maar nemen nog niet deel aan wedstrijden. Hier wordt vooral gewerkt aan de basiselementen/delen van de sport en hier worden de leden voorbereid op wedstrijden. Deze groep zal drie keer per week trainen met een totaal van 4u30. Wanneer leden klaargestoomd zijn om wedstrijden te gaan doen zullen ze kunnen doorstromen naar de competitie groep. Deze groep traint drie keer per week met een totaal van ongeveer 7u, afhankelijk van het niveau waarop ze deelnemen aan wedstrijden. In de competitie wordt er hard gewerkt aan het neerzetten van een zo goed mogelijke wedstrijdoefening. Omdat alle groepen selectiegroepen zijn, wordt een zo hoog mogelijke aanwezigheid verwacht van alle leden. Binnen de acro staan inzet, motivatie, plezier en vordering centraal.

Kosten: Het lidgeld van deze acorgroepen is afhankelijk van het aantal trainingsuren, dit varieert tussen €120 en €200. We verwachten dat de gymnasten komen turnen in een turnpakje of topje en een shortje. Tijdens de trainingen zijn ze vrij een eigen turnpakje naar keuze aan te doen. Wanneer er wedstrijden gedaan worden (competitiegroep) zal er met de formatie hetzelfde turnpakje gedragen worden. Deze kan geleend worden van de turnkring of een nieuw turnpakje kan in overleg met trainers worden aangeschaft hiervoor.

Acro.jpg
bottom of page