top of page

Tumbling

Wedstrijdgroep logo.gif
Hoofdtrainer tumbling:

Door Heymans

Tumbling is een adembenemende individuele sport. Een tumbler springt reeksen, bestaande uit een aantal opeenvolgende snelle acrobatische voorwaartse en achterwaartse sprongen zoals rondat, overslag, flik-flak, salto en schroef. Het is dus geen eenvoudige sport: er komt heel wat bij kijken (lenigheid, snelheid, kracht, vormspanning, durf en techniek).

 

Voor Tumbling moet je geselecteerd worden. Hiervoor moet je eveneens lid zijn van een recreatieve groep waarin de Tumbling-trainers komen kijken om die leden te selecteren van wie zij denken dat ze de nodige vormspanning, kracht en vooral ook durf bezitten. Na deze 1ste selectie volgt een proefles, waarna een definitieve beslissing genomen wordt. Als deze positief is, mag het lid starten in een voorbereidende groep.

Bent u ook benieuwd naar ons lesgeversteam? Neem dan zeker een kijkje naar onze lesgeverspagina en maak kennis met de lesgever(s) & helper(s) van u kind. 

Tumbling is een sport waarbij gewerkt wordt naar het springen van een turnoefeningenreeks bestaande uit flikken, tempen, salto’s… op een 25 meter lange baan. Bij tumbling spelen kracht, snelheid, durf en techniek een belangrijke rol.

Binnen onze turnkring zijn de leden opgesplitst in twee groepen: de voorbereidende tumbling en de competitie tumbling. De jongste en nieuwe leden stappen in in onze voorbereidende groep waar gefocust wordt op basisoefeningen, kracht, spanning, durf… De leden in de voorbereidende groep nemen nog niet deel aan wedstrijden. Deze groep traint twee keer per week met een totaal van ongeveer 3u. Om de voeling met de recreatieve groep en de leeftijdsgenoten niet te verliezen, is er ook de mogelijkheid om recreatief te blijven turnen, ook wanneer deze lessen overlappen met onze trainingsuren. Afhankelijk van hoe snel nieuwe turnelementen opgepikt worden, zal het lid overgaan naar de competitiegroep tumbling (ongeveer na 2 of 3 jaar). Deze groep traint drie keer per week met een totaal van ongeveer 5u. Zij nemen twee à drie keer per jaar deel aan wedstrijden. Omdat beide groepen selectiegroepen zijn, wordt een zo hoog mogelijke aanwezigheid verwacht van alle leden. Binnen onze tumblinggroepen staan inzet, motivatie, plezier en vordering centraal.

Kosten: Het lidgeld voor beide groepen is afhankelijk van het aantal trainingsuren, dit varieert tussen €120 tot €200. We verwachten dat de gymnasten komen turnen met een turnpakje, shortje en turnpantoffels. Wij bieden een turnpakje (ongeveer €60) aan dat we momenteel als groep dragen, maar deze aankoop is zeker niet verplicht. Een eigen turnpakje van de Decathlon of elders volstaat ook!

Collage tumbling.jpg
bottom of page